Sample menu:

Nyheter:


Kattuppfödning - Turkisk Van

Wailet's J-kullTurkisk Van är en kattras av väldigt gammalt ursprung. De utvecklades naturligt i en isolerad del av Van-distriktet i Östra Turkiet.

Van-distriktet ligger i det forna Armenien och från början var det Armenierna som hade dessa katter och Vanen var en del av deras kultur enligt en gammal bok skriven av Vrtanes Papazian som var född i Van 1864.

Den Turkiska Vanen, eller "turken" som den ofta kallas till vardags, är en medelstor katt. Den är lång i kroppen men ändå muskulös och kraftig. Ögonfärgen är ljus bärnsten, blå eller oddeye (uddaögd). Pälsen är semilång av silkig kvalité, nästan utan underull. Kroppsfärgen är kalkvit.

Wailet's KattisIdealet har bara färgad svans och två färgade fläckar på huvudet skilda av en vit bläs, men standarden säger att enstaka kroppsfläckar inte är diskvalificerande vid bedömning. De godkända färgerna på svansen och huvudet är i färgerna röd, creme, svart, blå, sköldpadd och brunagouti.

Turkar är mycket personliga, charmiga och sällskapliga. De småpratar gärna och svarar på tilltal. De är nyfikna, livliga och mycket intelligenta. De gillar alla som vill leka med dem, att apportera är favoritleken hos väldigt många turkar. Vatten är förstås en mycket omtyckt ”leksak” hos många turkar. Turken vill gärna följa med matte eller husse överallt i huset. Samtidigt som den vill vara med i händelsernas centrum vill turkarna vara de som får den största uppmärksamheten.

Första kullen hemma hos oss föddes 1987.

<Tillbaka